DNT Ringerikes sommertur til Sunndalsfjella

En gjeng med fornøyde deltakere på Vangshaugen.
En gjeng med fornøyde deltakere på Vangshaugen. Foto: Ukjent

14 deltok på turen fra søndag 26. juni til fredag 1. juli.

Atter en gang kunne turlederne Odd Tangen og Per Stubbraaten ønske deltakerne velkommen til sommertur med innlagt kultur. Vi fikk denne gangen med oss Kristinspelet på Sel og flotte turer i Sunndalsfjella.

Den første dagen møttes 14 deltakere på Jørundgard i Sel, der vi skulle oppleve spelet om Kristin Lavransdatter, basert på Sigrid Undsets tre bøker. En dramatisk og intens oppsetting, med både profesjonelle skuespillere og amatører. En stor opplevelse å få innblikk i en sterk kvinneskjebne på 1300-tallet. Etter forestillingen dro vi til Høvringen og overnattet på Høvringen Fjellstue som ligger i flotte omgivelser.

Neste dag gikk turen via Dombås og Oppdal ned til Gjøra i Sunndalen. Her måtte gruppa dele seg, fordi to ikke skulle være med på hele turen, og i tillegg måtte bilene kjøres inn til turens endepunkt, Vangshaugen. For de fleste av oss var første etappe en tung marsj opp nesten 1000 høydemetre, og deretter 300 høydemetre ned til Gammelsetra i Linndalen. Denne er ei flott, gammel seter og hadde masse sjarme. Den er en av Kristiansund og Nordmøre Turistforenings (KNTs) mange hytter.
Middagen var en opplevelse for seg selv! Her var det en fin blanding av flere typer middager som hyttas matlager kunne by på, og til dessert var det suppe laget på stedets rabarbra, samt banan og mango. Takk til de flinke kokkene!

Dagen etter opprant med regn, og det skulle bli en lang og våt dag. Vi skulle gå inn til Grøvudalshytta, men pga. all regnet ble bekkene etter hvert større og vanskeligere å komme over. Vi fikk også et uhell som førte til at en av deltakerne måtte hentes av de to som bodde på Vangshaugen. Vi andre fortsatt ufortrødent mot Grøvudalshytta. Skuffelsen var stor da vi oppdaget at elva der inne var så stor at vi ikke syntes det var tilrådelig å krysse den. Vi måtte derfor kontakte Vangshaugen, og der var vi hjertelig velkomne alle sammen!
Eller noen lange km tilbake til veien, ble vi hentet og organiserte transporten tilbake. Det var godt å få en dusj etter så mange timer ute. Og aldri har vel rømmegrauten smakt så godt som denne kvelden!

Neste dag valgte vi å gå en tur i området ved Vangshaugen. Vi gikk innover den vakre Grødalen, opp til Sviskura og Løstølvatnet. Det er utrolig hvor ulike to dager kan være, denne dagen hadde vi sol fra skyfri himmel hele dagen.

Den siste dagen valgte vi å gå inn til Grøvudalshytta, for å se den hytta vi skulle overnatta på. I tillegg var vi innom Gammelsetra like ved denne, hvor det var mulig å kjøpe rømmegraut eller vafler. I tillegg solgte de ost der. En ny, flott dag i herlig natur!

Takk for fine dager på Vangshaugen, og en spesiell takk til bestyrer Kirsti Edøy som sammen med sine ansatte sto på for at vi skulle trives. Mens vi var der, ble dette innslaget vist på NRK Møre og Romsdal.

På vei hjem stoppet vi ved Åmotan, hvor flere elver møtes i flotte fossefall. Etter dette var det tid for å si takk for turen, før alle vendte hjemover.

En stor takk retter vi til de to turlederne Odd Tangen og Per Stubbraaten for god planlegging og ikke minst gjennomføring av turen. I tillegg til disse bidro mange under turen, både med sanger, historier og foredrag. I tillegg fikk vi presentert en flott quiz med innlagte leiker på Vangshaugen, laget av Marit Stubbraaten og Inger Tangen.

Referat ved Karsten Lien.

Fra Kristinspelet.
Fra Kristinspelet. Foto: Bjørg Synøve Stigsrud
Klare til start på turen.
Klare til start på turen. Foto: Anne-Lise Tufte
En pust i bakken under den harde oppstigningen fra Gjøra.
En pust i bakken under den harde oppstigningen fra Gjøra. Foto: Lars Løken
Det er bratt - men her blir det matpause på Nisjasetra.
Det er bratt - men her blir det matpause på Nisjasetra. Foto: Tove Bergli Halvorsen
Flott utsikt over Sunndalen.
Flott utsikt over Sunndalen. Foto: Karsten Lien
Fortsatt snø igjen oppe i fjellet.
Fortsatt snø igjen oppe i fjellet. Foto: Karsten Lien
Nydelig dessert på Gammelsetra.
Nydelig dessert på Gammelsetra. Foto: Karsten Lien
Her er det bare å få på seg regnklærne!
Her er det bare å få på seg regnklærne! Foto: Lars Løken
Godt at denne brua var solid...
Godt at denne brua var solid... Foto: Lars Løken
KNTs flotte Vangshaugen.
KNTs flotte Vangshaugen. Foto: Karsten Lien
På tur innover Grødalen.
På tur innover Grødalen. Foto: Karsten Lien
Grødalen.
Grødalen. Foto: Karsten Lien
På vei innover Grøvudalen.
På vei innover Grøvudalen. Foto: Karsten Lien
En kjempe i Grøvudalen.
En kjempe i Grøvudalen. Foto: Karsten Lien
Så høyt sto vannet da vi prøvde å gå inn til Grøvudalshytta to dager før!
Så høyt sto vannet da vi prøvde å gå inn til Grøvudalshytta to dager før! Foto: Karsten Lien
Godt vi ble varsla...
Godt vi ble varsla... Foto: Bjørg Synøve Stigsrud
Flinke budeier på Gammelsetra i Grøvudalen.
Flinke budeier på Gammelsetra i Grøvudalen. Foto: Anne-Lise Tufte
Turlederne på Grøvudalshytta.
Turlederne på Grøvudalshytta. Foto: Anne-Lise Tufte
Den siste middagen på Vangshaugen.
Den siste middagen på Vangshaugen. Foto: Anne-Lise Tufte
Åmotan.
Åmotan. Foto: Karsten Lien

Skrevet av Karsten Lien 10. juli 2022