Flott sommertur til Røros og Sylan

Fornøyde deltakere ved svenskegrensa mellom Nedalshytta og Sylstationen.
Fornøyde deltakere ved svenskegrensa mellom Nedalshytta og Sylstationen. Foto: Karsten Lien

Totalt 21 deltok på denne i månedskiftet juli-august.

Etter to års planlegging kunne turlederne Odd Tangen og Per Stubbraaten endelig ønske deltakerne velkommen til Røros. Turen skulle gått i 2020, men smittesituasjonen gjorde sitt til at den ble utsatt til i år. I tillegg måtte dessverre besøkene til de svenske hyttene avlyses pga. muligheten for å havne i karantene.

Den første kvelden hadde alle deltakerne billett til det historiske spelet «Elden» i slagghaugene på Røros. Handlingen er hentet fra Den store nordiske krig (1700–1720), der den svenske generalen Armfeldt måtte trekke styrkene sine ut av Trøndelag, etter at kong Karl 12. falt ved Fredriksten festning i 1718. Den svenske tilbakemarsjen ble møtt av kulde og uvær, og 3700 svenske soldater frøs i hjel i Sylan-fjella mellom Norge og Sverige. «Elden» ble en sterk opplevelse, med dyktige skuespillere, og omgivelser som sammen med lys- og lydeffekter greide å få oss til å føle den kulda som de svenske soldatene må ha følt da de skulle prøve å komme seg tilbake til Sverige.

Dagen etter dro 19 av oss fra Røros til Trondhjems Turistforenings (TTs) Nedalshytta i Sylan, der vi ble innkvartert før vi tok en tur inn til svenskegrensa i retning Sylstationen.

Neste dag var det klart for den lengste turen, fra Nedalshytta til TTs Storerikvollen. I flott turvær fikk vi oppleve fantastisk natur, dyre- og planteliv, samt fine stier å gå på. Nærmere 24 km gikk greit for alle, ikke minst takket være plankestier som var lagt over en god del av myrene.

Den påfølgende dagen måtte bilene hentes på Nedalshytta, men alle fikk fine turer i området rundt den koselige hytta på Storerikvollen. Noen valgte en tyngre tur inn til svenskegrensa mot Blåhammarstugan.

Etter to netter på Storerikvollen satset vi på Ramsjøhytta som turmål den siste dagen, mens overnatting var lagt til Væktarstua. Her ble turen avrundet med en hyggelig middag med oppsummering og koselige taler. Dagen etter tok vi farvel og satte kursen hjemover.

En stor takk til turlederne Odd Tangen og Per Stubbraaten for god planlegging og gjennomføring av turen. Takk også for solide historiske foredrag fra begge to, samt ei flott «soge» fra Per om alle deltakerne. Takk også til nyvalgt styreleder i DNT Ringerike Per Berger, som var med og bidro med sine lokale kunnskaper. I tillegg til disse bidro mange under turen, både med sanger, dikt, historier og foredrag. I tillegg fikk vi presentert en flott blomsterutstilling på Storerikvollen laget av to av deltakerne.

Skrevet av Karsten Lien.

Styreleder Per Berger sammen med turlederne Per Stubbraaten og Odd Tangen.
Styreleder Per Berger sammen med turlederne Per Stubbraaten og Odd Tangen. Foto: Karsten Lien
Evelyn Christiansen og Aud Sørensen er halvveis til Storerikvollen og fotograferes av Per Stubbraaten.
Evelyn Christiansen og Aud Sørensen er halvveis til Storerikvollen og fotograferes av Per Stubbraaten. Foto: Marit Stubbraaten
Fine stier og med rein i bakgrunnen.
Fine stier og med rein i bakgrunnen. Foto: Kristian Magnussen
Det nærmer seg Storerikvollen.
Det nærmer seg Storerikvollen. Foto: Karsten Lien
Kjetil Sudgarden leser dikt.
Kjetil Sudgarden leser dikt. Foto: Per Berger
Anne-Lise Tufte, Evelyn Christiansen, Inger Benjaminsen og Lise Hunstad Lie.
Anne-Lise Tufte, Evelyn Christiansen, Inger Benjaminsen og Lise Hunstad Lie. Foto: Marit Stubbraaten
Marit Stubbraaten koser seg i lyngen.
Marit Stubbraaten koser seg i lyngen. Foto: Anne-Lise Tufte
Anne-Lise Tufte fant mange blomster rundt Storerikvollen.
Anne-Lise Tufte fant mange blomster rundt Storerikvollen. Foto: Inger Tangen
Vakkert langs Ramsjøelva.
Vakkert langs Ramsjøelva. Foto: Karsten Lien
Tove Møller og Lise Hunstad Lie ved Ramsjøhytta.
Tove Møller og Lise Hunstad Lie ved Ramsjøhytta. Foto: Per Stubbraaten
Per Stubbraaten ved Ramsjøhytta.
Per Stubbraaten ved Ramsjøhytta. Foto: Anne-Lise Tufte

Skrevet av Karsten Lien 16. august 2021