Kongens utsikt.
Kongens utsikt. Foto: Stig Sunde, 2011 (fra Wikipedia)

Kongens utsikt og Sørsetra

13 deltok på turen torsdag 20. mai.

«Den, der hadde hav’t sig en æggekage!»

Ordene sies å komme fra en forpustet og lite lyrisk innstilt Adam Oehlenschläger, der han, den store danske forfatter – og romantiker i særklasse – endelig hadde kommet seg ut på Kongens utsikt. Vi snakker om tida rundt 1840. Nasjonalromantikken er den ledende stilretningen innen alle kunstarter. «Det typisk norske» blir båret fram, beundret og vurdert som det ideale. Krokkleiva med Kongens utsikt er Christianias nærmeste og største naturattraksjon.

Mye har forandret seg siden den gang for rundt 180 år siden. Men Kongens utsikt ligger der fortsatt, like fin som den gang, kanskje ikke like mye verdsatt som symbolet på «det typisk norske». En grei avstikker fra parkeringa på Kleivstua, utgangspunktet for Turistforeningens torsdags ettermiddagstur 20. mai. 13 ivrige vandrere sparte hverken på krefter eller tempo i bakken opp til utsikten, der turleder Axel Holt gjorde en kort oppsummering av de prominente personer som hadde lagt veien opp hit i tidligere tider. Dansken Oehlenschläger er nevnt. Og hvem har fått æren av å gjøre utsikten kongelig? Ingen ringere enn Karl Johan. Godt vær, god utsikt, god form og god stemning. Noen ga seg mens leken var god, mens resten fortsatte sørover til Finneflaksetra.

Her ble det fortalt litt om finnebosetting og om setring, før vi krysset Oksemyr i aldri så lite gjennomvåt vårsnø. Noen minutter spanderte vi på en tydelig kølabonn, stoppet ved Jørgenhytta (DNT) før vi tok kveldens hovedrast på Sørsetra. Her har det vært serveringssted siden 1947. Linnerud, Rolund og Solheim er navn de fleste nikket gjenkjennende til. Noe fast bosetting har det og vært, men aldri over lengre tid.

Etter litt diskusjon om veivalget tilbake til Kleivstua, lot turlederen seg overbevise av kvinnelig sjarme og taleførhet… med det resultat at vi valgte kjøreveien nordover. Harald Solberg, bonde på Stein og forfatter av mangt et dikt med Krokskogen som tema, fikk sitt ved Nordsetertjern.

«Og alle var enige om at …» Jo da, også denne gangen!

Axel Holt, turleder og referent

Skrevet av Karsten Lien 1. juni 2021