Jakt og turgåere

Foto: Mats Langeid

I disse dager er det elgjakt i mange av skogene hvor stiene våre går. Vi oppfordrer folk til å være oppmerksomme og ta hensyn.

Mange fiskere, turgåere, bær- og soppsankere holder seg helst unna skogene når storviltjakta starter i slutten av september. Det er helt riktig å respektere jakttider og spesielt den første jakthelgen som er svært aktiv. Men det er ikke dermed sagt at vi skal sitte og se på kalenderen til jakta er over, før vi trygt kan bevege oss ut i skogene igjen. Neida, det finnes noen enkle trinn som turgåere kan ta for å nyte fotturer under jaktsesongen.

  1. Bruk et klesplagg med sterke neon oransje eller gule klær - en vest, lue, buff eller bandana som lett kan skilles fra enhver annen farge i skogen er det beste alternativet.

  2. Du ønsker selvfølgelig ikke å se ut som en elg eller gjort, unngå derfor brune og hvite klær. Hvite sokker eller hansker kan forveksles med bakparten på en hjort eller de hvite beina på en elg.

  3. Hold hunden i bånd. Ifør hunden kløv, vest, bånd og halsbånd med neonfarger om du har, eller knyt et oransje, rødt eller gult tørkle rundt hundens hals i jaktsesongen.

  4. En viktig forhåndsregel er å gjøre seg lokalkjent og vite hvor jaktlagene pleier å jakte etter storvilt. Lær deg datoene for lokale jakttider og unngå å ferdes i skogen under den mest intense tiden som er i helgene og da spesielt den første jakthelgen.

  5. Hold deg på merkede turstier, og unngå så langt det lar seg gjøre å gå langt utenfor skogsveier og turstier.

  6. Vær høflig og respektfull mot jegere og vandrere. Respekter hverandres rettigheter og del skogen med hverandre.

  7. Vær oppmerksom og vis hensyn i områder hvor det er skiltet at jakt pågår. I helger og ferier med fint vær pleier som regel jegerne å droppe jakt på ettermiddagen når de er i mye besøkte turområder. Da blir det kun jakt på morgenen. Så venter du til etter kl. 10 med å starte turen, er sikrere på å gå uforstyrret.

Skrevet av Tom-Erik Bakkely Aasheim 26. september 2019