Lerbergsetra - ny DNT-koie!

Styreleder Tom-Erik Bakkly Aasheim og eier av Lerbergsetra Gunn Randi Tuft
Styreleder Tom-Erik Bakkly Aasheim og eier av Lerbergsetra Gunn Randi Tuft

I dag har DNT Ringerike ved styreleder Tom-Erik Bakkely Aasheim skrevet kontrakt med Gunn Randi Tuft  om langtidsleie av Lerbergsetra på Holleia. Setra skal få Turbo-profil og være en base for Barnas Turlag på Ringerike. Den skal også være ekstra tilrettelagt for barnefamilier som ønsker å overnatte - et sted barna gleder seg til å komme igjen og igjen!

Lerbergsetra ligger drøye 15 minutters biltur fra Hønefoss, nydelig plassert ved Lerbergsetertjern. Adkomst er enten 3 kilometer nydelig kupert tursti fra Aklangen eller 1,5 km på sti fra Engelen. På vinteren kjøres det skiløyper inn. Den korte vinterløypa fra Engelen er helt flat og super for de minste. Det er flotte turstier fra setra i alle retninger (skiløyper på vinteren - hvis snø), og man kan gå på merka sti til både Hovinkoia og Ellingseterkoia. Koia ligger ikke ute for booking ennå, men vi ser for oss en offisiell åpning utpå våren. Kanskje blir det mulig å booke koia for overnatting litt før. 

Barnas Turlag har allerede hatt flere turer til Lerbersetra. De arrangerte Holleiamarsjen i høst sammen med Stranden I.L og Stemningstur like før jul. Nå i februar skal også Kom deg ut-dagen legges til denne koselige setra.

Lerbergsetra er en idyllisk seter som har vært i Gunn Randis familie (eier av setra) helt tilbake til 1600-tallet. Det er masse lokal historie tilknyttet setra og stedet. Ringerikes Blad var med da signering av avtalen fant sted inne på Lerbergsetra onsdag 26. januar. I nettutgaven og i papirutgaven lørdag 29. januar, kan dere lese om avtalen og historien rundt setra. DNT Ringerike gleder seg til å formidle historien til de som besøker koia gjennom bilder og historier. 

Lerbergsetra består av en liten koie med cirka 6 sengeplasser, låve (hvor nissen bor i jula), utedo, nydelig setervoll, brygge ut i Lerbergsetertjern for bading, fisking og padling. Det vil også bli natursti rundt vannet. Selv om man leier koia en natt så er det fritt frem for alle å besøke setervollen, dette er et yndet turmål og er alltid åpen for turgåere.

Oppdraget som koiesjef (med assistent(er)) er fortsatt ubesatt så hvis du har lyst til å være tilsyn på Lerbergstera så send oss en e-post eller ring oss. De som skal være tilsyn må like å tilrettelegge for barn, vi ser kanskje for oss tre barnefamilier som samarbeider om oppgaven, eller pensjonister (2 eller flere) med barnebarn i Barnas Turlags alder (0-12 år). Å være koiesjef/assistent betyr at du skal holde ekstra øye med koia, dra på tilsyn med jevne mellomrom, gjerne overnatte, og gjøre enkelt vedlikeholdsarbeid alene eller sammen med de andre frivillige i DNT Ringerike. Se etter at stedet til enhver tid fremstår rent og pent og hyggelig. Nisser til jul og gule duker til påske er et pluss. ;-) 

Også må vi rette en stor takk til Ane Vidar og Kaja Vidar som sitter i styret i Hundsem Invest AS. De har støttet oss med gavemidler slik at vi kunne leie koia. Uten den startkapitalen ville dette aldri blitt mulig.  Så nå skal Barnas Turlag jobbe hardt for å generere mye aktivitet rundt koia for de minste og gi de friluftsopplevelser for livet! Vi skal sørge for at koia forblir et godt sted å være for de som ønsker å overnatte, og vi skal tilgjengeliggjøre den for turfolk som vil inn på dagsbesøk å fyre og spise matpakken sin, eller raste på trammen eller i hytteveggen. 

Velkommen på tur til Lerbergsetra - men husk at den ikke er åpen riktig ennå.
Følg med på våre hjemmeside og/eller DNT Ringerike på Facebook.

Les mer om Lerbergsetra.

Turbo (alle barnas turvenn) har alt flyttet inn på Lerbergsetra :-)
Turbo (alle barnas turvenn) har alt flyttet inn på Lerbergsetra :-)
Kontrakt på 25 år med utleier.
Kontrakt på 25 år med utleier.
Flotte skiløyper helt inn til setra når Kong Vinter dekker skogen.
Flotte skiløyper helt inn til setra når Kong Vinter dekker skogen.
Slik ser Lerbergsetra ut en deilig sommerdag.
Slik ser Lerbergsetra ut en deilig sommerdag. Foto: Gunn Randi Tuft

Skrevet av Ellen Kristine Næsje 26. januar 2022