Vi gjenreiser Vassfarkoia

Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober.
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober. Foto: Jan Ola Lehne/Kjetil Sudgarden

Nye Vassfarkoia blir en nytenkende DNT-hytte. En tre i en-hytte! Hvordan er det mulig?

Det foregår mye spennende på Veneli i Flå om dagen, ikke minst i Konglevegen 38. Her er DNT Ringerike i ferd med å gjenreise Vassfarkoia, etter den tragiske brannen som rammet den 11 år gamle koia, 9. mars 2018. Heldigvis ble ingen skadet, ingen vet hva og hvorfor det skjedde. Vassfarkoia ble totalt nedbrent, og saken er henlagt. Tryg forsikring har satt gjenoppførings prisen til tre millioner to hundretusen, eksklusiv merverdiavgift. Når man skal bygge i dagens hyttemarked, er ikke den summen vanskelig å bruke opp.

Etter dette har det vært mange avklaringer rundt tomt og stier, samt administrasjon, som har tatt tid. Høsten 2020 kunne styret i DNT Ringerike endelig utnevne byggekomiteen til nye Vassfarkoia. Den er solid og gjennomtenkt sammensatt, med en stødig leder, koiesjef Jan Ola Lehne. I tillegg til leder består den av økonomiansvarlig Erik Brenden, sekretær Karin Solberg, samt medlemmer Kjetil Sudgarden og Ole-Martin Høgfoss. Sudgarden ledet byggekomiteen for Vassfarkoia i 2007, og Høgfoss ledet byggekomiteen for Fønhuskoia i 2012. Brenden var ansvarlig for stabburet på Fønhuskoia. Solberg er assisterende koiesjef på Storekrak. Både Brenden og Solberg er medlemmer i styret til DNT Ringerike, slik forankres byggekomiteen inn i styret, og rapporteringen fra komiteen blir enklere.

Etter at 6 hytteprodusenter ble forespurt om å tegne utkast til nye Vassfarkoia, og 3 finalister ble til en, var det Tinde hytter fra Gudbrandsdalen som stakk av med seieren. Byggekontrakten med Tinde ble signert 26. april, og 10. juni godkjente Flå kommune byggesøknaden, dermed kunne spaden endelig stikkes i jorda. Grunnarbeider var ferdig i august, oppsetting av hytteelementene startet i september, og allerede i midten av oktober var alle vegger reist og taket tett.

Nye Vassfarkoia blir en nytenkende DNT-hytte. En tre i en-hytte! Hvordan er det mulig? Jo hovedhytta deles i to, disse avdelingene blir like, men speilvendes. Via et mellombygg bestående av vedbod og do, blir det hengt på en ekstra liten tredje hytte. Alle med separat inngangsdør og solcelle anlegg. Vedfyrt stue med kjøkkenkrok, to soverom og et vaskerom i hver avdeling. Avdelingene kan bookes separat via vårt bookingsystem. Ved å booke, vil man være sikker på å få avdelingen helt for seg selv eller for den turgruppa en er med i. Vi tror medlemmene vil føle dette både trygt, sikkert og komfortabelt i vår koronapregede verden. Totalt blir det 20 sengeplasser, fordelt slik på enhetene: 4, 7, 9. Et eget lite uthus med ved-/redskapsbod og ekstra do blir det plass til ute på tunet.

Vassfaret, Berte Skrukkefyllhaugen med sin mann Fanten, samt Vassfarbjørnen vil prege hytta og avdelingene. I to av avdelingene vil det være muligheter for å ha med hund, en av avdelingene vil i tilrettelegges for handicappede. Man kan kjøre til døra på nye Vassfarkoia.

Det gjenstår fortsatt mye dugnadsarbeide for byggekomiteen før åpning, tidligst i februar/mars 2022. Lørdag 18. juni 2022 blir det storslagen åpningsfest, da ønskes alle turglade vandrere velkommen til Veneli.

Ønsker du å høre mer om nye Vassfarkoia og byggeprosjektet kan du komme på høstmøtet vårt torsdag 4. november kl. 1830.

Skrevet av Ole Martin Høgfoss, medlem av byggekomiteen.

Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober.
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober.
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober
Bilder tatt på befaring mandag 18.oktober

Skrevet av Ellen Kristine Næsje 25. oktober 2021