Arkivert artikkel!

Artikkelen er ikke lenger aktiv og innholdet kan derfor være utdatert.

Nok et grunnkurs havkajakk er gjennomført!

12 fornøyde kursdeltakere med våttkort etter fullført grunnkurs havkajakk.
12 fornøyde kursdeltakere med våttkort etter fullført grunnkurs havkajakk. Foto: Arne Berg

21.-22. august arrangerte Steinsletta Havkajakklubb nok et grunnkurs havkajakk på Sundvollstranda i Hole.

Før oppstart virket flere spente på hvordan dette skulle gå. Etter to dagers opplæring følte de seg langt  tryggere og for mange ga det mersmak å forflytte seg for egen maskin på fjorden.

De gode værforholdene la til rette for et meget vellykket kurs med utgangspunkt i Steinsletta Havkajakklubbs område på Sundvollstranda. 12 deltakere fra Ringerike, Asker og Oslo hadde en upåklagelig innsats både lørdag og søndag, og etter fullført kurs var premien våttkort.

Dette kortet viser at man har deltatt på teoretisk og praktisk opplæring i grunnleggende ferdigheter en kajakkpadler bør kunne. Her kan blant annet nevnes pakking av kajakk, hvordan gå ned i/ut av kajakken, padleteknikker, styring, hvordan unngå velt, kryssing av båtled, padling i grupper, egenredning og kameratredning.

Kurset ble kyndig ledet av kursleder Ole Magnus Grønli, assisert av Heidi Bjerklien og Arne Berg. Kurset var lagt opp slik at instruktør først demonstrerte øvelsen før deltakerne øvde på det samme. Det hele var lagt opp i en gradvis progresjon slik at det vanskeligste ble tatt til slutt. I en morsom øvelse litt ut på dag to skulle deltakerene kombinere mange av teknikkene i en konkurranse hvor det var om å samle inn flest baller (som var blitt spredt over et forholdsvis stort område på fjorden.

Å padle på kajakktur handler ikke bare om å øve på teknikk, det handler vel så mye om det sosiale. På dag to var størstedelen lagt opp som en tur med innlagte øvelser. Lunsj og beinstrekk ute i sola ga god stemning blant deltakerne!

Begge dagene var det redningsøvelser mot slutten av dagen. Gruppa ble delt i to og de som var skeptiske til å velte kajakken fikk en "myk" introduksjon og tilvenning før de ga seg i kast med egenredning og kameratredning. Dette er øvelser som det er viktig å øve på, både for nybegynnere og for erfarne. Øvelse gjør mester, og øvelse gir trygghet for at man vet hva man skal gjøre dersom man skulle havne i vannet.


Kajakklunsj i det fri er ikke å forakte i sånt vær.
Kajakklunsj i det fri er ikke å forakte i sånt vær. Foto: Kari Grønli

Skrevet av Arne Berg 26. august 2021