Tur til Vang – siste gang på Sørre Hemsing

På trappa på Sørre Hemsing med vertskapet.
På trappa på Sørre Hemsing med vertskapet. Foto: Privat

For 16. året på rad kunne turleder Karsten Lien, sammen med Knut Sørgaard, ønske velkommen til Sørre Hemsing og fotturer i Vang. Til sammen var vi 13 deltakere.

Som alltid var vertskapet Berit og Arne Nefstad på den tradisjonsrike garden på plass, og de to sørget for god mat, godt drikke og hyggelig stemning. Vemodig var det denne gangen, fordi det var siste gangen vi benytter Sørre Hemsing som utgangspunkt for turer i den vakre kommunen. Neste år er Berit og Arne pensjonister.

Fredag kjørte vi opp til Helin og videre til Smådalen. Vi krysset Smådøla og la i vei mot dalen Trongebytti. Dessverre opplevde vi et fall for en av deltakerne våre, rett etter den første rasten. Etter nødvendig plastring returnerte tre av deltakerne til bilene, mens vi andre fortsatt i retning Rankonøse. Vi nådde ca. 1600 moh., med flott utsikt vestover mot Jukleeggi og Høgeloft, før vi snudde.

Lørdag kjørte vi opp til Sanddalen og la i vei nordover på merka sti mot Tomashelleren, DNTs selvbetjente hytte mellom Vang og Bygdin. Det regnet uavbrutt på turen innover, så det var godt å kunne komme seg inn i sikringshytta på Tomashelleren og fyre i ovnen. Etter en god og avslappende stund i varmen, gikk turen ned igjen veldig greit.

Søndag tok vi farvel med vertskapet og forlot Sørre Hemsing. Turen gikk opp til Tyin, hvor vi gikk opp til Øyangen og Horntind. På toppen er det fantastisk utsikt nordover mot Hurrungane og Jotunheimen, men også sørover. Emanuel Mohn lagde et panorama herfra som ble utgitt i DNTs årbok for 1884.

Det planlegges tur til Vang også neste år, men da naturlig nok med et nytt overnattingssted.

Snart på vei mot Trongebytti.
Snart på vei mot Trongebytti. Foto: Lena Hoftvedt
I Smådalen bodde det folk på over 1000 moh. for 100 år siden.
I Smådalen bodde det folk på over 1000 moh. for 100 år siden. Foto: Karsten Lien
Skilting mot Tomashelleren i dårlig sikt.
Skilting mot Tomashelleren i dårlig sikt. Foto: Øyvind Søfteland
Våte turfolk foran sikringsbua på Tomashelleren.
Våte turfolk foran sikringsbua på Tomashelleren. Foto: Karsten Lien
Det smaker med rømmegraut og spekemat.
Det smaker med rømmegraut og spekemat. Foto: Øyvind Søfteland
God merking og flott regnbue sett fra Horntind.
God merking og flott regnbue sett fra Horntind. Foto: Kristin Ødemarksbakken

Skrevet av Karsten Lien 22. august 2019